Wednesday, December 10, 2008

TerLamPau sEroNok di AidilAdha 1429H

sampai umah mak cik da kat alor setaq dalam kul 4 pagi..wah!!sangat mgantuknya saya..
sampai2,nsb baik la tmpt tidur dah di sediakn..ape lg!!tido arr..

bgn2,dah kul 9pg..he3..dlm kemamaian ku ini,ak liht si aiman yg brumur 1 thn(anak kakyong mastura) duk meliht kami dgn wajah yg pelik n blur..dia pusing2 kwsn kami tido,then g dpur lik.rupa2nya,dia nk tgok THOMAS's n friends..hu3..

ari 2,yg ada di rumah,Pak Tua n Family,Pak lang n Family,Pak Tam and Family ,Mak cik da sah2 la tuan rumah kn..and family ak..sepjg ari,kami(x tmasuk ak la..hu3) kopek bawang,halia,n segala mala bhn tuk masak sup sok..yg pastinya,Mak cik Da wat ketupat palas warisan family kami..he3..byk plak tue..ape erk yg ak wat??? ak duk konon2nyer jd baby sitter la..he3..rmai seh ank2 kecil..aiman,amalina,amalin,amar..

dkt Maghrib tue,Pak ngah samapi dgn 'sesuatu' yg akn di Qurban n di Akikah kn sok..he3..2 ekor LEMBU..si ank2 kecil smgt nk g tgok..ish2..
mlm 2,my kezen-kakyong mastura,kak irda, kak nana and solehah btungkus lumus menyiapkn KEK LAPIS n KEK COKLAT yg lazat 2..yummy!!tp ak tgok,kek lapis la payh..bygkan diaorg wat dr lps maghrib,settle nk dkt kul 12tgah mlm..ish2..jenuh2

pg sok,bgn awl sket la..nk raya kn..he3..
tdngar takbir raya bgema..hurm..insaf rasanya..
ak tbau sesuatu tg enak pg itu...yah!!!nasi dagang dah siap!!!
keja ak pg 2,mgosok bg Melayu abah n angah..lps b1 n solat sunat raya, Pak ngah,Pak cHak and family pun sampai..
abah memanggilku,krna Pakcik Dol(org yg btanggjwb tuk myembelih LEMBU 2) dh nk memulakan tugasnye..
Dia suh ak berniat,"ak korbankan lembu ni kerana ALLAH S.W.T"..Kami bramai2 bertakbir ktika lembu 2 nk dsembelihkn..darah memercik n mengalir dgn banyaknya..
timbul keinsafan di hatiku..

lepas part ak dh abiz,turn lembu yg ke 2 plak.Then,acara melapah pn blangsung..wah!!! sgt seronot tau..coz whole family arwah Mak tok wat keje bsama2..
abah orh penting dlm hal memask sup nie..hu3..ibu pula kat dapur..ak??ak tukang bukak plastik tuk Abg Hariss(suami kakyong mastura,my kezen) yg akn memasuk kn daging yg di timbang..he3..

Rumah sgt meriah coz kami mjemput sedara mara yg sape2 tah,jiran2,kwn2 tuk mghadiri kenduri kami nie..mmg sgt bez la..rumah tu dh jd taska agaknya..skjap ak jge dak nie,skjp g jage ank sape tah..hu3..ank kezen ak pn dh rmai kn,ni masuk ade org lain..hu3..smpai ak ttido dpn tV krna pnt(bkn wat keje pe pn..he3)

hari 2 la makn paling byk..sup,daging salai masak cili padi,ketupat,rendang,sardin roll.keropok ikn,ns dgng dr kelantan.mkn KFC..np ade KFC erk??
al-kisahnyer,ak jumpa si Paly membe ak kat mrsm yg nk dkt 3 thn ak x jmpe dia..tema kacih erk En Paly..he3.

pape pun,di dlm kepenatan tahap gaban,kami tetap seronok..ak nampk di wajah abahku,yg dia sgt gembira pulang raya kali nie..
krna kali trakhir kami braya bramai2 ialah sebelum MAKTOK meninggalkan kami..
Kepada seluruh keluarga n anak cucu,cicit maktok..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!!

2 comments:

Jazli Safwan said...

pelik, takbir waktu nak sembelih..

LaDnish said...

wa2...
seronok y melampau....
mlam 2 ngigau x???
uhuhuhu