Tuesday, March 2, 2010

Dan bersedia nak kahwin?

assalamualaikum..

ALLAH dh tetapkn 3 menda kat kita sejak lahir iaitu..REZEKI,JODOH,AJAL..

entry kali ni aku nk ckp sal bab2 perkahwinan..hehe..sebab aku baru je abiz mgikuti kursus praperkahwinan pada 27 & 28 feb kat USM la..

aku bkn ikut kursus ni dgn bakal partner aku ya..tapi dgn kawan2..hehe..calon bakal partner pn xder..haha..

hari pertama kami belajar pasal akidah, ibadah, akhlak, prosuder perkahwinan dan pengurusan masa dan kewangan..

sgt menarik..maksud aku di sni sbb semua penceramah yg ada myampaikn yer dgn baik..so x la bosn sgt kn..

part 1 kursus ni aku boleh simpulkn bhw..sebelum kita nak kawin..kita perlu mantapkn ilmu agama, segala mala ilmu yg baik2 la..cari calon yg d redhai ALLAH..tau hukum2 perkahwinan..

teringat (xsure hadis or ayat Al-Quran)..lelaki yg baik2 untuk perempuan yg baik2..dan perempuan yg baik2 untuk laki2 yg baik2..

so kita kne la cari calon yg terbaik..bukn dia je kne terbaik..kita pun kne lg terbaik dr dia..^_^..insyaALLAH..

ari kedua kami belajar sal..hubungn suami isteri,konflik n stress, pembubaran perkahwinan..

ustazah yg sampaikn ceramah 2 sgt la best..byk bg tips2..mmg terbaaaekkk la!hehe..

alhamdullilah...diharapkn ilmu yg dapat 2..akn digunakn ke jalan yg benar..

kepada kwn2 yg dh membina masjid..atau ader perancangan nk buat.teruskn la..sbb bak kata ustaz..3 tujuan utama kita berkahwin adalah:

1)itu adlah fitrah manusia
2)mgikuti sunnah Nabi
3)mendapatkn zuriat

dn nk berkawin ni byk dugaan yer..sbb dr cerita pengalaman ustaz ustazah 2..aku tgok mcm menakutkn plak nk kahwin..huhu..kalo kita salh pilih pasangan..kita yg akn jadi mangsa..

maka, fikir2kn renung2kn..

1 comment:

mast@work said...

nanti bila nak kahwin, pi lagi sekali.. pi dengan pasangan lagi ok.. sebab sama2 nak layari rumahtangga.. kalau sama2 degil, leh remind.. "haaa.. dalam kursus kan dah dengar sama2.."